Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Koriander, mint természetes belső tisztítószer
  2024-02-11 23:31:56, vasárnap
 
 



A koriander nem csak gyakran használt fűszere számos ízletes és egzotikus ételnek, hanem erős természetes belső tisztítószer is.

A koriander a zellerfélék családjába tartozó növényfaj. Az egész növényt és fűszerként használt magját felhasználhatjuk.

További elnevezései: belénd, beléndfű, bolhafű, bors, cigánypetrezselyem, csimázillatúfű, kertibors, kerti koriander, sobrabori, sobraborifű, vetési koriander, kínaipetrezselyem, koriandrom, koriandromfa, pakilintsfű, temondádfű, zergefű.

Koriander történelem
Ősidők óta használt fűszer, mely a Közel-Keletről vagy Dél-Európából származik. A régészek az ókori egyiptomi fáraó, a híres Tutanhamon sírjában is megtalálták maradványait. A koriandert az ókori Görögországban is ismerték, a levelét élelmiszernek használták, robusztus illóolaját pedig parfümként.

A rómaiak a hódítások idején bevezették a modern kori Nagy Britannia területére, ahol a romlott hús szagának álcázására használták. Európából a brit gyarmatosítók vitték Amerikába az 1670-es években.

A koriandert jellegzetes ételízesítőként használják Spanyolországtól Mexikóig, a Közel-Kelettől Dél-Amerikáig. A friss leveleket gyakran az ételek tetejére szórják, a gyökerét használják Thaiföldön arra, hogy határozottan erős ízt adjon a helyi ételeknek. A koriander az egyik fő összetevője a mexikói salsának is. A koriander, más néven cilantro, külön aromával rendelkezik a benne lévő koncentrált illóolajok miatt.

Egyéves, lágy szárú növény. Szára felálló, elágazó, kedvező környezeti körülmények között 1,5 m magasra is nőhet. Levele könnyen összetéveszthető a petrezselyemmel, de íze jellegzetesen aromás.

Sültek, húspácok, káposzta ételek, szószok, marinádok, sonkapác, kolbászok, sült húsok, likőrök készítésénél, uborka, paprika eltevésénél a magot egészben vagy porrá törve használhatjuk. Süteményeket, likőröket, gint, sört is ízesíthetünk vele.

A koriander termése cukrot, olajsavat, palmitinsavat, sztearinsavat és aszkorbinsavat vagyis C-vitamint is tartalmaz. Az illóolaj összetétele a hajtásban az érés során módosul (a linalool mennyisége megnő), míg a termésben a linalool mindig túlsúlyban van a többi alkotóhoz képest.

A benne található Citronelol komponens egy jól ismert természetes fertőtlenítő, segít a rossz lehelet ellen, a száj-sebek gyógyítására és megelőzésére is használatos. Tartalmaz továbbá nagy mennyiségű A-vitamint és egy fontos ásványi anyagot, foszfort is. A legismertebb kémiai vegyület a korianderben a Dodecenal nevű anyag. Egy friss tanulmányban amelyet Isao Kubo, Ph.D vezetett az University of Berkeley-n, laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatták, hogy ez a komponens a korianderben kétszer olyan hatásos, mint a gyakran használt antibiotikum a gentamicin. Ez ugyanaz az antibiotikum, amit szalmonellafertőzések esetén adnak az orvosok. A kutatók úgy vélik, hogy a koriander az egyetlen természetes antibakteriális szer, ami hatékonyabb, mint a gentamicin.

A koriander gyógyászati felhasználása
A koriander nem csak egy gyakran használt fűszere számos ízletes és egzotikus ételnek, hanem erős természetes belső tisztítószer is.

A koriandert régóta eredményesen használják nehézfémek és egyéb mérgező anyagok eltávolítására a szervezetből. A koriander kémiai vegyületei valóban kötődnek a nehézfémekhez, kilazítva őket a szövetekből, vérből és a szervekből. A növényben található kémiai vegyületekkel együtt a méreganyagok távoznak a szervezetből. Akik higanymérgezésben szenvednek a mérgezés hatásait csökkenthetik nagy mennyiségű, rendszeres és hosszabb időn át tartó korianderfogyasztással.

Az ólom, a higany, az alumínium és kadmium gyakran említett mérgek, kiemelten érintik a hormonrendszert, az idegrendszert. Ezek a nehézfémek még a zsírszövetekben is lerakódnak ezzel veszélyeztetve az egészséges ösztrogén-progeszteron egyensúly arányát, amely miómák kialakulását idézheti elő.

A mióma természetes úton történő gyógyításának egyik lépése a belső szervek, elsősorban a bélrendszer és belső női nemi szervek (méh, petefészek) méregtelenítése. Ennek egyik leghatékonyabb eszköze a korianderes ételek, koriander tinktúra fogyasztása.

Az orvosok ma már gyakran kezelik korianderrel a migrének egyes fajtáit. A koriander ösztönzi a nemi hormonok termeléséért felelős belső elválasztású mirigyek működését, segít a menstruációs panaszok gyógyításában. Változókori panaszok esetén csökkenti a kellemetlen fizikai tüneteket.

A koriander olaj erős pozitív hatást gyakorol az emésztőrendszerre. Az olaj segíti az emésztő enzimek és savak termelődését.

A koriander szervezetre gyakorolt hatásai
erőteljes gyulladás gátló hatása, amely főleg ízületi gyulladás tüneteit orvosolja,

antibakteriális, főleg a szalmonella fertőzéseket küszöböli ki,

emeli a HDL-koleszterin (jó koleszterin), és csökkenti az LDL-koleszterin (a rossz fajta koleszterin) szintjét,

a gyomor gázosodását, puffadását megelőzi és az általános emésztést segíti,

megszünteti a húgyúti fertőzéseket,

csökkenti a hányingert,

megkönnyíti a menstruáció alatti hormonális ingadozásokat, csökkenti a menstruációs görcsöket,

a vas és magnézium kitűnő forrása, így hasznos a vérszegénység elleni küzdelemben,

használhatod hasmenésre, elősegíti az egészséges máj működését,

erős antioxidáns hatású, fertőtlenít és segíti a szervezet méregtelenítését,

serkenti a belső elválasztású mirigyek működését,

segíti az inzulin elválasztást, csökkenti a vércukorszintet,

természetes antiszeptikus és gombaellenes szer bőrbetegségek, mint a gombás fertőzések és az ekcéma esetében,

kötőhártya-gyulladás, szem-öregedés, a makuladegeneráció és más szembetegségek esetén is hatásos.

A gyomor megnyugtatásához minden nap egy maroknyi levélből készített tea fogyasztása ajánlott.

Koriander cseppekhez nem mindenhol lehet hozzájutni, de koriander bogyóhoz igen. Abból könnyen tudsz készíteni koriander tinktúrát vagy akár koriander turmixot is.

Koriander tinktúra készítése
Egy pohár koriander magot zúzz szét, vagy daráld le. Töltsd a zúzott magokat egy sötét színű lezárható üvegbe, önts rá 2 dl vodkát, vagy nagyon jó minőségű házi pálinkát és 1 csésze desztillált vagy tisztított vizet. Zárd le szorosan az üveget és rázd össze, majd tedd meleg helyre, mondjuk a konyhába, ahol szem előtt van, és nem feledkezel meg róla. 4 hétig napi 2-3 alkalommal alaposan rázd össze az üveg tartalmát. Az idő leteltével szűrd át szöveten keresztül. Töltsd sötét üvegbe az elkészült tinktúrát és sötét helyen tárold felhasználásig.

Az elkészült tinktúrából legalább 4 hónapon keresztül fogyassz 2x2 cseppet naponta teába, vagy gyümölcslébe cseppentve.

Intelmek a koriander fogyasztásával kapcsolatban!
Terhesség alatt használata ellenjavallott, mert vetéléshez vezethet. A megfoganás esélyeit csökkenti, kisbabát tervezőknek nem ajánlott. Terhesség és a szoptatás ideje alatt konzultálj orvosoddal mielőtt bármilyen formában koriandert fogyasztanál.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: felhasználhatjuk, összetéveszthető, spanyolországtól, megnyugtatásához, méregtelenítését, méregtelenítése, antibakteriális, hormonrendszert, zsírszövetekben, petrezselyemmel, ételízesítőként, vércukorszintet, csimázillatúfű, ellenjavallott, leghatékonyabb, eltávolítására, görögországban, fogyasztásával, szembetegségek, vizsgálatokkal, felhasználásig, veszélyeztetve, aszkorbinsavat, csökkenthetik, laboratóriumi, jellegzetesen, gyarmatosítók, élelmiszernek, használhatjuk, palmitinsavat, nehézfémekhez, felhasználása, sztearinsavat, vegyületekkel, idegrendszert, vérszegénység, zellerfélék családjába, egész növényt, ókori egyiptomi, híres Tutanhamon, ókori Görögországban, levelét élelmiszernek, hódítások idején, modern kori, brit gyarmatosítók, 1670-es években, koriandert jellegzetes, friss leveleket, ételek tetejére, gyökerét használják, helyi ételeknek, mexikói salsának, Nagy Britannia, Spanyolországtól Mexikóig, Közel-Kelettől Dél-Amerikáig, Isao Kubo,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  A kételkedés kezelése  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Adakozás  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nem számIt  A Megváltó szolgálatában  Akik bántanak téged  Nem méltó hozzád  Nevem  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Irgalom és ítélet  Kövesd a cowboyt!  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Garai Gábor - Takarítás  Png férfi  Png csokor  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A sors  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Soha ne kedvezz...  Zilahy Lajos gondolata  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Erdőn  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Jó éjszakát  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szép álmokat!  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Png csokor  Alázat  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Png férfi  Sose bánj semmit  Nagyon különös  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png telefon  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Csak a fogyatkozás látható  Julian Brass gondolata  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Png ház  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Az engedelmesség miért nem vál... 
Bejegyzés Címkék
zellerfélék családjába, egész növényt, ókori egyiptomi, híres Tutanhamon, ókori Görögországban, levelét élelmiszernek, hódítások idején, modern kori, brit gyarmatosítók, 1670-es években, koriandert jellegzetes, friss leveleket, ételek tetejére, gyökerét használják, helyi ételeknek, mexikói salsának, benne lévő, magot egészben, koriander termése, illóolaj összetétele, érés során, linalool mennyisége, linalool mindig, többi alkotóhoz, benne található, rossz lehelet, száj-sebek gyógyítására, fontos ásványi, legismertebb kémiai, friss tanulmányban, korianderben kétszer, gyakran használt, egyetlen természetes, koriander gyógyászati, koriandert régóta, koriander kémiai, növényben található, méreganyagok távoznak, mérgezés hatásait, mióma természetes, belső szervek, korianderes ételek, migrének egyes, koriander ösztönzi, nemi hormonok, menstruációs panaszok, kellemetlen fizikai, koriander olaj, olaj segíti, emésztő enzimek, koriander szervezetre, szalmonella fertőzéseket, rossz fajta, gyomor gázosodását, általános emésztést, húgyúti fertőzéseket, menstruáció alatti, menstruációs görcsöket, vérszegénység elleni, szervezet méregtelenítését, belső elválasztású, inzulin elválasztást, gombás fertőzések, ekcéma esetében, gyomor megnyugtatásához, maroknyi levélből, pohár koriander, zúzott magokat, sötét színű, üveg tartalmát, elkészült tinktúrát, elkészült tinktúrából, koriander fogyasztásával, megfoganás esélyeit, szoptatás ideje, felhasználhatjuk, összetéveszthető, spanyolországtól, megnyugtatásához, méregtelenítését, méregtelenítése, antibakteriális, hormonrendszert, zsírszövetekben, petrezselyemmel, ételízesítőként, vércukorszintet, csimázillatúfű, ellenjavallott, leghatékonyabb, eltávolítására, görögországban, fogyasztásával, szembetegségek, vizsgálatokkal, felhasználásig, veszélyeztetve, aszkorbinsavat, csökkenthetik, laboratóriumi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4013
  • e Hét: 28904
  • e Hónap: 60390
  • e Év: 265091
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.